Program Luni - Vineri 09:00 - 17:00 // Sâmbătă 09:00 - 13:00

Telefon 022-46-37-28

COMUNICAT DE PRESĂ: Ziua Uşilor Deschise la NEOVITA

Agenda acţiunii Ziua Uşilor Deschise la NEOVITA:

–          A fost lansată Consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.

–          A fost organizată o Sedinţă de Yoga pentru Sănătate. Tinerii care au participat la această şedinţă, au făcut cunoştinţă cu tehnici moderne de fortificare a sănătăţii.

–          A fost organizat Clubul amatorilor de film. Tinerii au vizionat mai multe filme despre modul sănătos de viaţă, problemele cu care se confruntă adolescenţii şi apoi au avut posibilitatea de a discuta cu specialiştii despre problemele abordate.

–          Doritorii au participat la un  Concurs de desene:  „Sănătatea în viziunea mea”. Participanţii au fost premiaţi.

–          Pe tot parcursul zilei, specialiştii din cadrul NEOVITA au invitat tinerii în „Biblioteca Vie”. „Biblioteca Vie” a funcționat ca o bibliotecă obișnuită, unde cititorii au venit și împrumutat cărți. După ce le-au citit, le-au returnat și au avut posibilitatea să mai împrumute altele. Diferenţa a fost că cărțile din “Biblioteca Vie” au fost ființe umane, specialişti din cadrul NEOVITA și au discutat personal cu cititorii. Cărţile din „Biblioteca Vie”, organizată de NEOVITA au fost ginecologi, urologi, psihologi, dermatologi, asistenţi sociali etc. Ne-am propunem astfel să fim mai aproape de tineri şi să discutăm aspectele pe care tinerii nu au cu cine le discuta sau nu le înţeleg.

La data de 25 mai, voluntarii Centrului „Neovita” au distribuit invitații la eveniment.
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.

Centrul „Neovita” a fost creat, la 30 mai 2002, de către Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” cu suportul UNICEF Moldova în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani și Primăria mun. Chișinău. „Neovita” este unul dintre primele centre prietenoase tinerilor deschise în Republica Moldova. În 2007, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” a fost integrat în sistemul de sănătate publică din ţară și este acum finanţat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. De-a lungul anilor, „Neovita” a contribuit la crearea Reţelei de 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor de pe întreg teritoriul ţării și funcţionează ca centru de resurse, la nivel naţional, pentru această reţea și pentru specialiștii care prestează servicii de sănătate pentru tineri. În prezent, Centrul „Neovita” și Asociația „Sănătate pentru Tineri” implementează proiectul „Generație Sănătoasă”, extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor,  în Moldova, realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și susținut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Anual peste 13.000 de persoane beneficiază de serviciile consultative, medicale, metodice, oferite de specialiştii CSPT NEOVITA.

„Neovita”: 12 ani în cifre:
• 30 mai 2002. Crearea Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA
• 2007. NEOVITA devine parte a sistemului de sănătate publică, subdiviziunea IMSP AMT Râșcani, Chişinău
• 2013. NEOVITA devine centru de resurse în extinderea SSPT la nivel naţional
• Peste 300.000 beneficiari tineri şi adolescenţi
• Peste 40.000 de consultaţii individuale sau în cuplu
• Din fiecare 10 beneficiari NEOVITA, 6 sunt fete şi 4 băieţi
• Peste 3500 de specialişti (medici, asistente medicale, profesori) instruiţi , care prestează servicii de sănătate prietenoase tinerilor, în 16 raioane.
• 9 generaţii de voluntari implicaţi
• Peste 80 000 de prezervative distribuite
• 99,5% din beneficiari sunt mulţumiţi de servicii NEOVITA
• 7 membri ai echipei NEOVITA în 2002