Program Luni - Vineri 09:00 - 17:00 // Sâmbătă 09:00 - 13:00

Telefon 022-46-37-28

Sex protejat

Cum pot fi prevenite infecţiile cu transmitere sexuală?

  • practicând abstinenţa sexuală (adică evitarea contactelor sexuale). Este cea mai eficientă metodă de prevenire a ITS la adolescenţi care are o serie de avantaje: trecerea prin experienţa dragostei platonice (fără contacte sexuale) îl dezvoltă pe adolescent foarte mult la nivel de personalitate,  îi dă posibilitatea de a cunoaşte mai bine persoană cu care se întâlneşte; se evită riscul sarcinii nedorite şi mariajului precoce, se evită abandonul copilului nedorit, oferă mai multă libertate de a-şi controla propriul corp, viaţa şi viitorul; oferă mai multă libertate de a se bucura de adolescenţă şi tinereţe fără grijile maturilor, şi respectiv oferă posibilitatea de a spori respectul faţă de propria persoană.
  • având un singur partener sexual fidel şi neinfectat (confirmat prin testare la ITS).  Numai în astfel de cupluri tinerii pot să folosească alte metode de prevenire a sarcinii decât prezervativul sau să nu folosească nici o metodă de protecţie dacă îşi doresc o sarcină.
  • limitarea numărului de parteneri sexuali ocazionali şi respectarea corectă a igienei  intime contribuie într-o măsură destul de importantă la reducerea riscului infectării cu ITS.
  • utilizând prezervativul  corect la fiecare contact sexual. Prezervativul este unica metodă care protejează de ITS, inclusiv HIV/SIDA pentru tinerii ce au relaţii sexuale, în special cu unul sau mai mulţi parteneri, cu care la moment nu doresc să aibă un copil.